!!! DONDERDAG 25 APRIL NIJVERDAL GESLOTEN ZWOLLE OPEN VAN 11 TOT 6 UUR ZATERDAG KONINGSDAG ZWOLLE EN NIJVERDAL OPEN VAN 12 TOT 5 UUR !!!!

Tattoo

De Nieuwe Wetgeving

Om het veilig werken bij het aanbrengen van tatoeages (waaronder permanente make-up en cosmetische tatoeages) en piercings wettelijk te regelen, is op diverse niveaus wetgeving tot stand gebracht. Allereerst is de warenwet gewijzigd. Deze wijziging was noodzakelijk om regels te kunnen stellen aan het gebruik van tatoeage en piercingmateriaal. De Tweede Kamer heeft op 19 april en 22 juni 2006 gedebatteerd over de wijziging van de warenwet. Deze debatten hebben ten eerste geleid tot het opnemen van een leeftijdsgrens in de warenwet voor het aanbrengen van tatoeages en piercings. De leeftijdsgrens en de uitwerking in het warenbesluit tatoeëren en piercen luidt als volgt:
– onder de 12 jaar, afgezien van het aanbrengen van een piercing in de oorlel, is er een absoluut verbod op piercen en tatoeëren.
– Tussen de 12 en 16 jaar mag een tatoeage op piercing worden aangebracht als het kind wordt begeleid door een wettige vertegenwoordiger.

Hierop zijn drie uitzonderingen:
1. het aanbrengen van een tepelpiercing bij meisjes
2. het aanbrengen van een genitale piercing
3. het aanbrengen van een tatoeage op hoofd, hals, polsen of handen
Ook al worden tussen de 12 en 16 jaar begeleid door een wettige vertegenwoordiger, deze piercings en tatoeages mogen niet worden aangebracht.
– Boven de 16 jaar zijn jongeren vrij te beslissen over het laten aanbrengen van een tatoeage of piercing

Informatie over de risico’s van een tattoo

Je bent van plan om een tattoo te laten zetten. De GGD vind het van belang om je van te voren te informeren over een aantal mogelijke risico’s. Het aanbrengen van een tattoo is een huiddoorborende handeling. Door een juiste werkwijze en juist gebruik van de apparatuur moet voorkomen worden dat je besmet wordt met een bloedoverdraagbare ziekte zoals hepatitis b en c. Daarnaast kunnen door slechte verzorging en onhygiënische behandeling [zowel door jezelf als door de behandelaar] wondinfecties ontstaan die schadelijk zijn en je tattoo er niet mooier op maken.

Onder de 16 jaar wordt een tattoo sterk afgeraden

Wil je het toch en ben je onder de 16 jaar, dan moet je wettige vertegenwoordiger meekomen naar de studio. Voordat je een tattoo laat aanbrengen word je gevraagd een toestemmingsformulier te tekenen. In dit formulier staan o.a. een aantal vragen over je gezondheid. Het invullen van het formulier is voor je eigen veiligheid. Ben je onder de 16 jaar dan moet je wettige vertegenwoordiger het formulier invullen en zich legitimeren. Het toestemmingsformulier blijft in het bezit van de tatoeëerder en wordt vertrouwelijk behandeld.

Het aanbrengen van een tattoo

Tijdens het aanbrengen van een tattoo worden met kleine naalden inkt- en pigmentstoffen onder de huid aangebracht. Hierdoor ontstaat een voor het leven blijvende afbeelding. De inkt- en pigmentstoffen moeten aan strenge eisen voldoen. Dit wordt gecontroleerd door de Voedsel en Waren Autoriteit. Voordat de tattoo wordt aangebracht wordt de huid schoongemaakt en gedesinfecteerd. Zonodig word de huid geschoren. Dit moet gebeuren met een nieuw wegwerp scheermesje. Het aanbrengen van een tattoo moet zo hygiënisch mogelijk gebeuren. Dat wil zeggen: de naald die door de huid gaat mag niet eerder gebruikt zijn, moet uit een steriele verpakking komen en mag niet met de blote handen worden aangeraakt. De inkt die gebruikt wordt moet eveneens steriel zijn. De inkt die voor jou gebruikt wordt zit in kleine inktcups en mag alleen voor jou gebruikt worden.

Overgebleven inkt wordt weggegooid

Tijdens het aanbrengen van een tattoo worden tissues gebruikt. Uiteraard moeten de tissues schoon zijn en direct na gebruik worden weggegooid. De tatoeëerder draagt tijdens het aanbrengen van de tattoo handschoenen en vervangt deze handschoenen telkens als hij of zij iets anders aanraakt dan het tatoeëerapparaat, een tissue of je huid. Na afloop wordt de getatoeëerde plek verzorgd en afgedekt.

Het verzorgen van de tattoo

Een pas aangebrachte tattoo is vergelijkbaar met een schaafwond. De wond die door het tatoeëren is ontstaan heeft tijd en zorg nodig om te genezen. Met een goede verzorging is de wond na 1 week tot 1,5 week genezen. Je krijgt van de tatoeëerder mondelinge en schriftelijke instructie mee hoe je de tattoo moet verzorgen. In die instructie moet staan dat je bij klachten zoals zwelling, pussen enz. naar de huisarts moet gaan. Tijdens het genezen van de tattoo mag je niet in zwemwater, sauna, zonnebank of in de directe zon lopen met je tattoo. Nadat de tattoo is genezen moet je er een zonnebrand met een hoge factor op smeren als je ermee in de zon gaat.

Je gezondheid

Als je lijdt aan 1 van de onderstaande gezondheidsklachten raadt de GGD je af om een tattoo te laten zetten. Diabetes, Hemofilie,Chronische, huidziekte, Contactallergie Immuunstoornis, hart- en vaatafwijkingen, bij het gebruik van antistollingsmiddelen, Op plaatsen waar je plastische chirurgie of radiotherapie hebt ondergaan, Op plaatsen waar zich bulten, donkere moedervlekken, zwellingen of andere vormen van irritatie op je lichaam. Tijdens het aanbrengen van de tattoo mag je niet onder invloed zijn van alcohol of drugs. Ben je zwanger….dan word het afgeraden om een tattoo te laten zetten. Eet en drink goed voor dat je een tattoo gaat laten zetten en breng de tatoeëerder op de hoogte van medicijngebruik. In Nederland geldt een wet die van toepassing is op het zetten van tattoos. De hygiëneregels zijn opgesteld door het landelijke centrum hygiëne en veiligheid en de tatoeëerder moet zich daar aan houden. De studio wordt om de 2 jaar gecontroleerd of de regels wel worden nageleefd.

Nazorginstructie voor tatoeages

De genezingstijd van een tattoo bedraagt ongeveer één week tot anderhalve week. Algemene gezondheid en lichamelijke conditie spelen hierbij een rol. Tijdens het genezingsproces kan de tattoo gaan jeuken, je mag er dan niet aanzitten. Persoonlijke hygiëne is tijdens de genezingstijd van de tattoo absoluut noodzakelijk. Direct na het tatoeëren is de getatoeëerde plek afgedekt met een steriel kompres. Als de tatoeagewond met een steriel kompres is afgedekt kunt u het na een aantal uren weer verwijderen, pas wel op dat het niet vastzit, doet het dat wel week het dan even los met water.

De verzorging van de tattoo

Raak de tattoo zo min mogelijk aan met de handen. Was de getatoeëerde plek 2 keer per dag met water totdat de wond genezen is (1 tot 2 weken). Daarna dep de wond droog met een schone handdoek of een tissue. Houd de tattoo zoveel mogelijk soepel door er dun “Bepanthen baby zalf” op te smeren. Geen vaseline of iets dergelijks, dit sluit namelijk de wond af. Druppel geen wonddesinfectiemiddelen zoals sterilon of betadine op de wond. Draag geen pleisters of verband over de tattoo. Draag bij een tattoo geen strakke of vuile kleding op de wond. Vermijd tijdens het genezingsproces contact met zwemwater, maak tevens geen gebruik van sauna of stoombad. Stel de getatoeëerde plek niet bloot aan de zon of zonnebank. Als de tattoo goed genezen is moet je er altijd een hoge zonnebrand factor opsmeren voor dat je de zon in gaat. Neem bij extreme roodheid, zwelling, bloeding, pussen, kleurverandering van de wond of bij pijn altijd contact op met de huisarts.