!!! DONDERDAG 25 APRIL NIJVERDAL GESLOTEN ZWOLLE OPEN VAN 11 TOT 6 UUR ZATERDAG KONINGSDAG ZWOLLE EN NIJVERDAL OPEN VAN 12 TOT 5 UUR !!!!

Piercing

De Nieuwe Wetgeving

Om het veilig werken bij het aanbrengen van tatoeages (waaronder permanente make-up en cosmetische tatoeages) en piercings wettelijk te regelen, is op diverse niveaus wetgeving tot stand gebracht. Allereerst is de warenwet gewijzigd. Deze wijziging was noodzakelijk om regels te kunnen stellen aan het gebruik van tatoeage en piercingmateriaal. De Tweede Kamer heeft op 19 april en 22 juni 2006 gedebatteerd over de wijziging van de warenwet. Deze debatten hebben ten eerste geleid tot het opnemen van een leeftijdsgrens in de warenwet voor het aanbrengen van tatoeages en piercings. De leeftijdsgrens en de uitwerking in het warenbesluit tatoeëren en piercen luidt als volgt:

 • Onder de 12 jaar, afgezien van het aanbrengen van een piercing in de oorlel, is er een absoluut verbod op piercen en tatoeëren.
 • Tussen de 12 en 16 jaar mag een tatoeage op piercing worden aangebracht als het kind wordt begeleid door een wettige vertegenwoordiger.

Hierop zijn drie uitzonderingen:

 1. het aanbrengen van een tepelpiercing bij meisjes
 2. het aanbrengen van een genitale piercing
 3. het aanbrengen van een tatoeage op hoofd, hals, polsen of handen

Ook al worden tussen de 12 en 16 jaar begeleid door een wettige vertegenwoordiger, deze piercings en tatoeages mogen niet worden aangebracht.

 • Boven de 16 jaar zijn jongeren vrij te beslissen over het laten aanbrengen van een tatoeage of piercing

Informatie over de risico’s van piercings

Je bent van plan een piercing te laten aanbrengen. De GGD vindt het van belang om je van te voren te informeren over een aantal risico’s. Het aanbrengen van een piercing is een huiddoorborende handeling. Door een juiste werkwijze en een juist gebruik van de apparatuur moet voorkomen worden dat je besmet wordt met bloedoverdraagbare ziekten, zoals hepatitis b en c. Daarnaast kunnen door slechte verzorging en onhygiënische behandeling [zowel door je zelf als door de piercer] wondinfecties ontstaan die schadelijk zijn en je piercing er niet mooier op maken. Onder de 16 jaar is een piercing alleen toegestaan als je wettige vertegenwoordiger mee komt naar de studio. Voordat je een piercing laat aanbrengen word je gevraagd een toestemmingsformulier [een verklaring] in te vullen. In dit toestemmingsformulier staan o.a. een aantal vragen over je gezondheid. Het invullen van een toestemmingsformulier is voor je eigen veiligheid. Ben je onder de 16 jaar dan moet je wettige vertegenwoordiger het toestemmingformulier tekenen en zich legitimeren. Het toestemmingsformulier blijft bezit van de piercer en word vertrouwelijk behandeld.

Het aanbrengen van een piercing

Voor het aanbrengen van de piercing wordt de huid schoongemaakt en gedesinfecteerd. Het aanbrengen van een piercing moet steriel gebeuren. Dat wil zeggen: de naald en het sieraad die door de huid gaan moeten uit een steriele verpakking komen en mogen niet met de blote handen worden aangeraakt. De piercer draagt tijdens het aanbrengen van de piercing handschoenen die vlak voor het aanbrengen van de piercing worden gedesinfecteerd met alcohol 70-80%. Het aanbrengen van een piercing kan heel even pijn doen. Het is de piercer echter verboden om je zonder toestemming van een arts te verdoven.

Het verzorgen van de piercing

Een pas aangebrachte piercing is te vergelijken met een diepe wond in je huid. Het is heel belangrijk dat je je piercing goed verzorgt. Je krijgt van de piercer mondelinge en schriftelijke informatie mee hoe je dat moet doen. De wond die ontstaat door het piercen heeft tijd en zorg nodig om te genezen. Het helen van een piercing wond kan soms lang duren, van 4 weken tot 9 maanden. Het kan gebeuren dat na een ontsteking de piercingwond lelijk geneest. Van sommige piercings is nog niet bekend wat de gevolgen zijn op latere leeftijd.

Nazorg voor piercings

De genezingstijd van een piercing verschilt per persoon en piercing, dit is na te lezen in de lijst van genezingstijden. Algemene gezondheid en lichamelijke conditie spelen hierbij ook een rol. Persoonlijke hygïene is tijdens de genezingstijd van de piercing absoluut noodzakelijk. Direct na het piercen kan de gepiercete plek rood worden en flink opzwellen. Als je een te klein ringetje of een te kort staafje hebt laten zetten is er een grotere kans op infecties en complicaties. Gedurende de genezingstijd moet het ringetje of staafje voortdurend ruimte hebben en niet te strak of te los zitten. De piercing moet worden beschouwd als een wond en ook zodanig behandeld worden. Voor een zo goed en vlot mogelijke genezing moeten de volgende regels in acht genomen worden:

 1. raak de piercing zo min mogelijk aan met de handen, alleen bij het reinigen is het toe gestaan.
 2. was de omgeving van de wond 2 maal per dag met een milde ongeparfumeerde zeep totdat de wond geheel genezen is.
 3. dep de omgeving van de wond na het wassen droog met een schone handdoek of een tissue.
 4. houd de piercing na het wassen zoveel mogelijk droog.
 5. smeer geen zalf, purol, vaseline of iets dergelijks op de wond.
 6. druppel geen sterilon of betadine op de wond.
 7. draag geen pleisters over de piercing, behalve kortdurend met bijvoorbeeld sporten.
 8. draag bij een bodypiercing geen strakke of vuile kleding.
 9. vermijd tijdens het genezingsproces contact met zwemwater, sauna, zonnebank en zon.
 10. verwijder nooit zelf het sieraad, neem bij extreme roodheid, zwelling, bloeding, pussen, kleurverandering, uitgroei of afstotingsverschijnselen van de wond\piercing en pijn contact op met de huisarts. Specifieke nazorginstructie voor orale piercings
 11. een tongpiercing, lippiercing of andere piercing in de mond verdient extra aandacht na het eten, drinken, roken en\of ander oraal contact. Poets geregeld de tanden met een tandpasta op zoutoplossingbasis en spoel zonodig met mondwater op basis van een chloorhexidineoplossing.
 12. vermijd kussen of ander soort oraal contact gedurende de genezingsproces. Specifieke nazorginstructies voor intiem piercings
 13. intiem piercings rond de urinebuis hebben extra zorg nodig. Zeep in de urinebuis kan blaasontsteking veroorzaken.
 14. Bij gemeenschap gelieve een condoom voor anale seks gebruiken, die is extra sterk en beschermd de piercing.